Стариот охридски чун – еден од белезите на историјата на Охрид

Стариот охридски чун, реконструираното пловило, е вистинска атракција во Лапидариумот кај Куќата на Робевци. За многумина повозрасни граѓани е само далечно сеќавање, а за младите една прекрасна приказна што ја слушнале од нивните дедовци. Денес овој експонат е привлечен и за домашните и за странските туристи.

Прочитај повеќе

Највеселиот кловн во Охрид, Тетка Анета Кловнета, денес го слави соето полнолетство

Приказната започна во септември во 2001 година, кога во Охрид за прв пат започна со работа Детскиот креативен центар Весели БОИ наспроти старото кино на улицата Даме Груев бр. 15. Пријатно детско катче каде многу деца од нашиот град ги започнаја своите кариери како пеачи, глумци, сликарски, модни креатори, манекени, инженери, доктори, адвокати, п

Прочитај повеќе

Побарајте ги најновите наслови во охридската Библиотека

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:“Урбани топоними” – Ѕвездан Георгиевски“Земја на бегалци” – Кица Колбе“Љубовта на генерал Ш.” – Лира Бојку“Сончевина” – Кристина Николовска“Исушено блато” – Јанко Полиќ Камов“Одбрани драми” – Тунџ

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива