Собор на св. Архангел Михаил

Меѓу поголемите есенски празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот Собор на свети архангел Михаил, меѓу народот попознат како Аранѓел, Оранѓел или Аранѓеловден. Црквата го определила овој ден за празник во чест на сите ангели, а најмногу на свети архангел Михаил кого го смета за водач на сите небесни сили. Именден праз

Прочитај повеќе

Во чест на меѓународниот ден на Децата - 20-ти Ноември

Меѓународниот или Светскиот ден на децата е годишен меѓународен настан кој се слави на 20 ноември.Усвоен е од страна на Генералното собрание на ОН во 1954 година, со цел се слави сите земји во ист ден.Овој ден промовира меѓусебна интеракција и разбирање помеѓу децата низ светот. Овој ден се одбележува за да се привлече вниманието на јавноста з

Прочитај повеќе

Промоција на книгата „Свети Архангел Михаил“ од акад. Миле Миќуновиќ

Утре во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Свети Архангел Михаил“ од академик Миле Миќуновиќ. Во оваа 98 книга академик Миќуновиќ на над 700 страници ги изнесува истражувањата на терен на 64 црковните храмови во Македонија што се посветени на Свети Архангел Михаил по азбучен ред без да го опишува во детали нив

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива