Ѓурѓовден – празник на природата и животот

Денес се празнува природата, вегетацијата, животот воопшто Ѓурѓовден е најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив и секогаш се празнува на 6 мај.. Овој празник го празнува не само христијанското, туку и целото население воопшто. Има голема традиција во словенските земји, меѓу кои и во Македонија, што значи де

Прочитај повеќе

НУ Библиотека "Григор Прличев" со пригодна програма ќе го одбележи 5. Мај - Денот на македонскиот јазик

Утре, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид на свечен начин и со пригодна програма ќе го одбележи 5. Мај – Денот на македонскиот јазик. На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеца, Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јаз

Прочитај повеќе

Промовирана книгата посветена на охридскиот преродбеник и учител Лев Огненов

„Лев Огненов е дел од македонската преродба, дел од македонската црковна историја, дел од охридското школство и дел од охридската чаршија. Својот интелектуален труд посебно го вградува во воспитувањето на младата генерација која е носител на идните преземања на полето на нашата македонска самобитност. ….. се работи за личност која имала највисока ш

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива