По 10-ти пат во Охрид се одржа хуманитарниот настан `ЗА ПОСРЕЌНО ДЕТСТВО`

Во ритамот на спортот, забавата, хуманоста пулсираше Градскиот плоштад во Охрид при одвивањето на традиционалната хуманитарна и спортско-рекреативна акција која во организација на Црвен крст Охрид и во партнерство со Стоматолошка ординација Др. Баткоски по 10-ти пат се одржа во Охрид.

Прочитај повеќе

Во Лагадин традиционално одбележан празникот на светите маченички Софија, Вера, Надеж и Љубов

Денешниот празник посветен на светите маченички Вера, Љуба, Нада и нивната мајка Софија верниците во Охрид го чествуваат со посета на црквата посветена на овие великомаченички, која се наоѓа на брегот на Езерото во Лагадин. Црквата ја изгради охриѓанецот Љупчо Патче пред точно 18 години, по повод 2000 години христијанство.

Прочитај повеќе

Светите маченички Софија, Вера, Нада и Љубов

Православните верници денеска ги празнуваат светите маченички Софија, Вера, Нада и Љубов. Светици што се многу почитувани кај нашиот народ. На овој ден се празнува споменот на познатата Римјанка Софија која своите ќерки ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да имаат надеж во неговата добрина и љубов кон ближните и кон Севишниот. Именд

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива