Филмот за добитникот на Златниот венец на СВП, Адам Загајевски, ќе биде прикажан во Охрид

Во петок на 1 март од 19 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде прикажан документарниот филм посветен на минатогодишниот лауреат на Струшките вечери на поезијата полскиот поет Адам Загајевски. Во филмот кој е автопортрет на поетот преку луцидни прашања и одговори Загајевски ја презентира својата поезија и поетика .Комплетен ав

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - ФАМИЛИЈАРНА АМИЛОИДНА ПОЛИНЕУРОПАТИЈА (FAP)

28. февруари 2019 година - ФАМИЛИЈАРНА АМИЛОИДНА ПОЛИНЕУРОПАТИЈА (FAP) Familial amyloid polyneuropathy - МКБ E 85.1Фамилијарни амилоидни полиневропатии (FAP) се група на мултисистемски нарушувања кои се опасни по живот. Лезиите на нервите се индуцирани со депозити на амилоидни фибрили, најчесто поради мутираниот транстиретин (ТТР). Застапеноста

Прочитај повеќе

Ученици од ОУТУ „Ванчо Питошески“ на обука во Шпанија

Во рамките на Еразмус плус- програмата на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, наставници и ученици од ОУТУ „Ванчо Питошески“, три недели престојуваа во Барселона, во реномираниот хотел Campanile. Беа вклучени тројца професори и деветнаесет ученици од угостителско-туристичката струка.Учениците од различни образовни пр

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива