Од втори април: `Подари - размени книга`

Во чест на 2 Април Светскиот ден на литературата за деца, втора година по ред студентите од Факултетот за странски јазици при ФОН и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид заедно во акцијата „Подари – размени книга“.knigiОд 2 до 5 април книги ќе разменуваат ученици од петтите одделенија од сите основни училишта од општините Охрид и Дебрца.Ид

Прочитај повеќе

Ноќеска започнува летното сметање на времето

Во последниот викенд во март 2018-та година, ноќва во 2 часот меѓу 30 и 31-ви март почнува летното сметање на времето.Стрелките на часовникот треба да се поместат за еден час нанапред, односно времето во 2 часот, ќе се смета како да е 3 часот. До крајот на март денот ќе се зголеми и ќе се стемнува околу 18 часот, а со поместувањето на стрелките, д

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Како се белеше платното: Охрид, 1942

Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна, според податоците, датира од 1942 година. Автентичен приказ на перење и белење алишта и чаршафи во Езерото кај Грашница се прикажани на оваа фотографија, позајмена од фејсбук групата `Охрид слики од минатото`, која за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Милчо Георгиевски.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива