Избрани најдобрите охридски спортисти за 2021 година

Градоначалникот Кирил Пецаков присуствуваше на свечениот настан „Најдобрите од спортот за 2021 година” што доцна попладнево се одржа во големата сала на Општина Охрид.Во своето обраќање при доделување на наградите на најдобрите спортисти градоначалникот Пецаков истакна:– Како долгогодишен спортист и голем љубител на спортот познато ми е тоа неоп

Прочитај повеќе

Италија бара од УНЕСКО да го признае еспресото како културно наследство

Италија поднесува пријава до УНЕСКО за додавање на еспресото кон листата на светско нематеријално културно наследство, бидејќи „кафето е многу повеќе од обичен пијалак – тое е автентичен ритуал“.„Тоа е интегрален дел од нашиот национален идентитет и израз на нашите социјални односи кои нé разлилуваат ширум светот“ – посочи заменик-министерот за з

Прочитај повеќе

Денес се празнува Св. Атанасиј Велики зимски

Споменот на Св. Атанасиј Велики народот го празнува два пати во годината. На 31 јануари се празнува празникот Св. Атанасиј или Танасовден зимски, а на 15 мај Св Атанасиј Велики или Танасовден летен. Св. Атанасиј наречен Велики е роден во Александрија во 296 година. Во младоста стекнал солидно образование. Едно време минал во пустина заедно со Св.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива