Препорачано

Фото на насловна - Охрид во 30-те години на минатиот век

Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна, претставува крајезерски зимски пејзаж на некогашниот Охрид. Станува збор за снежен Охрид фотографиран кон крајот на 30-те години на минатиот век, и е уште еден доказ дека Охрид секогаш е прекрасен.Фотографијата за јавноста на постираше нашиот сограѓанин Љупчо Ма

Прочитај повеќе

Пицерија Немо - вистинско место за незаборавни роденденски забави

Најубавите роденденски забави за вашите најмили направете ги незаборавни во Пицерија Немо! Пицерија Немо е местото каде ќе ги вкусите најубавите пици подготвени во фурна на дрва, највкусните пилешки крилца, повеќе видови тестенини, салати и палачинки – сето тоа во најтопол амбиент кој ќе ги исполни вашите незаборавни мигови.

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Дистална бубрежна тубуларна ацидоза

Дистална бубрежна тубуларна ацидозаМКБ N25.8Distal renal tubular acidosisДисталната бубрежна тубуларна ацидоза (дРТА) е нарушување кое се карактеризира со нарушена секреција на нето количеството на киселина од дисталниот тубул, а како резултат на тоа се јавува хиперхлоремична метаболна ацидоза. Класичната форма е често поврзана со хипокалемија,

Прочитај повеќе