Ги запознаваме ретките болести - Хиперамонемија

ХиперамонемијаMKB E 72.20HyperammonemiaХиперамонемијата е состојба на метаболизмот која настанува како последица на нарушување на циклусот на уреа и се карактеризира со прекумерно количество на амонијак во крвта. Таа претставува живото-загрижувачка состојба и се јавува кај пациенти од сите возрасти.Хиперамонемијата може да се развие веднаш п

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Хомоцистинурија

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. ХомоцистинуријаМКБ E 72.11Homocystinuria Хомоцистинурија е група на наследни автосомно рецесивни болести

Прочитај повеќе

Во недела, на Прочка, традиционален маскенбал во Велгошти

На денот на големиот верски празник Велики Поклади (Прочка), и оваа година во с. Велгошти ќе се одржи традиционалниот маскенбал “Емшири 2020”.Настанот ќе се одвива во недела на спортското игралиште во Велгошти, а почетокот е закажан за 11:00 часот.Месната Заедница на селото за повозрасните учесници на маскенбалот обезбеди пригодни награди, к

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива