Кратката проза "Цимет" - првообјавено дело на Ребека Таири

Неодамна, од печат излезе кратката проза „Цимет“, првенче на Ребека Таири, во издание на ПНВ Публикации од Скопје. „Ова е книга за светот надвор и неговото прекршување од нашите внатрешни огледала. За луѓето што се сами среде толпа, за оние што живеат со мирисот на сеќавањата, впечатливи и интензивни како мирис на цимет.Нежно, исповедно, лирично

Прочитај повеќе

Фото на насловна - На пристаниште, 1963

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна датира од далечната 1963 година. Погледнете како изгледало охридското пристаниште пред неполни 60 години, кога, секако било привлечно за прошетки и создавање убави спомени. Фотографијата за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Милчо Геор

Прочитај повеќе

Се реконструира улицата "Прва македонска ударна бригада"

Денеска започнаа градежните активности за реконструкција на улицата „Прва Македонска ударна бригада“ од крстосницата со улица „Питу Гули“ до Стобекс во должина од 750 метри.Предходно беа извршени подготвителни работи за преместување на дистрибутивната ниско напонска мрежа за пренос на електрична енергија и замена на постоечките дрвени столбови со

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива