Свети врачи Кузман и Дамјан

Денес се чествува денот на Светите Кузман и Дамјан - лекари, бесребреници и чудотворци. Тие биле браќа родени во Азија, од непобожен татко и мајка христијанка. Таткото им умрел додека биле деца, а мајка им ги одгледала во христијанскиот дух. Од Господ добиле дар за исцелување на разни болести, и како што тој дар го добиле бесплатно и самите бесп

Прочитај повеќе

Утре промоција на `Трагач низ времето` од Кристина Т. Рудеска

„Трагач низ времето“ прва стихозбирка на Кристина Т. Рудеска Утре, среда во 16 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана првата стихозбирка од Кристина Т, Рудеска „Трагач низ времето“. Промотор ќе биде Љупчо Милковски а стихови ќе чита Лидија Трајкоска.

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Горна Порта во периодот на Втората Светска војна

Фотографијата која овој пат го заслужи местото на насловната страна датира од периодот на Втората Светска војна. Тоа е всушност разгледница со Горна Порта, која ја позајмивме од фејсбук групата `Охрид слики од минатото`, каде истата ја постави нашиот сограѓанин Милчо Георгиевски.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива