Од убавините на Охрид - Национален парк Галичица

Националниот парк Галичица се наоѓа на истоимената планина која припаѓа на Шарско-Пиндскиот планински систем. За национален парк е прогласен македонскиот дел од планината во 1958 година поради особените природни убавини и исклучително богатата и ендемична флора и фауна. Планината Галичица се наоѓа во југозападниот дел на Република Македонија. Та

Прочитај повеќе

Есенско зајдисонце

За да се насладувате на убавините на Охрид, не мора да биде лето. Охрид е волшебно убав во секој период од гдината, доволно е да се прошетате покрај езерските води и да го забележите отсјајот на сончевите зраци кои ѕиркаат меѓу облаците или го опсипуваат чистото небо. Ние секојдневно ви нудиме пејзажи кои ја откриваат убавината на градот и езерото

Прочитај повеќе

Од убавините на Охрид - Манастир Св.Петка с.Велгошти

Манастирот Света Петка се наоѓа на падините на ридот "Олмец" во селото Велгошти.На средната страна од надворешниот дел на петтостраната апсида е забележан следниот запис: "Света Петка. Изградена по повелба на цар султан Абдул Хамид. Со помош на народот во времето на игуменот Наум Илиев. Во лето 1890, 22 мај“.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива