Охриѓани, повторно да ја покажеме хуманоста на дело – потребни и сме на малата Ева!

Дванаесет годишната охриѓанка Ева боледува од тумор на мозокот, Pilocytic Astrocytoma. За да ја победи лошата болест неопходно е во феруари да се оди на радио терапија во Турција, каде девојчето е оперирано пред крајот на 2019 година. Вклучувајќи ги и приемните прегледи, целиот третман во Турција чини 18 500 €, средства кои родителите на Ева не с

Прочитај повеќе

Осветени водите на Охридското Езеро

Повеќе од десет илјади граѓани денеска беа дел од Богојавленскиот водосвет и традиционалното фрлање на Светиот крст во водите на Охридското Езеро по повод големиот христијански празник Богојавление-Водици во Охрид.Ниските температури и студената вода, не беа пречка за неколку стотина верници кои запливаа по светиот крст во осветените езерски во

Прочитај повеќе

Богојавление - Водици - празник на Исусовото крштевање

Богојавление – Водици е денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19 јануари кај црквите што го користат јулијанскиот календар (вклучувајќи ја и македонската), а на 7 јануари кај црквите што го користат грегоријанскиот календар). Со тоа му се дава значење на крштевањето

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива