Фото на насловна - плоштадот "Чинар" некогаш

Фотографијата која следниве денови ќе биде дел од нашата насловна страна го прикажува просторот до стариот Чинар, односно плоштадот "Чинар" во подалечното минато на Охрид. Многу сличности, но и големи разлики ги издвојуваат спомените од некогашниот изглед на градот, во однос на она што е денес. Сеќавањата будат носталгија кај повозрасните, но и

Прочитај повеќе

Денес се одржа манифестацијата Денот на рибарите

Како дел од чествувањата и обичаите поврзани со празникот Свети Јован Крстител, денеска на Градскиот плоштад во Охрид се одржа манифестација Денот на рибарите.Градоначалникот Константин Георгиески, заедно со тајфата на фаќачот на Чесниот крст, Петар Рупески беше дел од уникатниот настан со традиционалното капење на рибарите во водите на Охридскот

Прочитај повеќе

Свети Јован Крстител - Претеча

Јован Крстител е важен светец во христијанството, братучед на Исус Христос според евангелието на Лука и човекот којшто го крстил во реката Јордан. Со оглед дека оваа главна улога на Свети Јован се остварила на денот на Богојавление (19 јануари), древната Црква денот по Богојавление му го посветил на неговиот спомен.Јован Крстител имал голема у

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива