Во сабота ќе биде врачена светската награда за хуманизам

На 18 –ти јануари (сабота), ден пред големиот христијански празник Богојавление – Водици во куќата на Уранија со почеток во 19 часот ќе биде врачена Светската награда за хуманизам на годинешниот добитник, академик Георги Старделов.Старделов е четринаесеттиот добитник на ова престижно светско признание, а прв од нашава земја. Наградата ќе му ја

Прочитај повеќе

"Една капка може да промени се" - крводарителска акција "Водици 2020"

Во рамки на Програмата за одбелжување на Големиот православен празник Богојавление Водици во Охрид, на 19 јануари 2020 година (недела), охридскиот Црвен крст ќе ја организира традиционалната крводарителна акција „Водици 2020“.Крводарителната акција годинава ќе се реализира под мотото „Една капка може да промени се“.Сите хумани граѓани ќе може

Прочитај повеќе

Св. Василиј Велики - Василица

Свети Василиј Велики е христијански светец, теолог и епископ од Кападокија, Мала Азија, кој се слави како голем поборник за православната вера, пристаниште на моралната чистота и столб на Црквата. Свети Василиј Велики е еден од најголемите светци на христијанството. Роден е во 330 година во Неокесарија, во Понт, од родители Василиј и мајка Све

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива