На денешен ден, во Самобор, Хрватска, беше објавена "Бели мугри" од Кочо Рацин

На 25 ноември 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина на Загреб во Хрватска, во печатницата на Драгутин Шпулер, излегла од печат збирката песни „Бели мугри“ од македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин. Стихозбирката била испечатена во 4.000 примероци. Според вообичаената комунистичка практика, насловот бил испечатен со црвен

Прочитај повеќе

Каков е долгогодишниот тренд на температурите и врнежите во Македонија и колку навистина ни се менува климата?

Во последните децении, доста се шпекулира околу тоа дали се во тек климатски промени и колку изнесуваат истите. Размислувањата на водечките светски климатолози одат од тотално негирање, па до претерано преувеличување на климатските промени. Во секој случај, бројни држави изработија сценарија за очекуваниот тренд на климатските промени и соодветни

Прочитај повеќе

Денес се празнува Светиот великомаченик Мина

По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и градот и луѓето и с ѐ и отиде во пуста планина. Бидејќи на Св. Мина му беше полесно да живее со дивите ѕверови одошто со незнабожните луѓе. Еден ден светителот го проѕре од далечина

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива