Фото на насловна - Охрид, 1954 година

Фотографијата која ќе ја краси нашата насловна страна овие денови е уште едно убаво враќање кон спомените од некогаш. Спростур на мрежи за риболов, на плажата Канео, датира од далечната 1954 година. Фотографијата за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Милчо Георгиевски.

Прочитај повеќе

Која е причината за честа појава на земјотреси во Македонија и на Балканскиот Полуостров?

Регионот на Средоземјето (Медитеранот) сеизмички е доста активен поради судирот на Африканската и Евроазиската континентална плоча. Имено, огромната Африканска континентална плоча („носејќи“ го целиот континент Афрка) се движи кон север со брзина од околу 4-10 мм годишно, при тоа судирајќи се со Евроазиската плоча (на која лежат Европскиот и дел о

Прочитај повеќе

Денес започнуваат Божиќните пости

Од денес, 28-ми ноември, започнуваат Божиќните пости кои траат 40 денови, до големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7-ми јануари. Православната црква запишала дека Божиќниот пост е востановен за верниците да можат во пресрет на Рождеството Христово да се исчистат себеси со покајание, молитва и пост, и со чисти срца, душа и тело, благо

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива