Се разубавуваат зелените површини со зимска реколта

Започнаа активностите за засадување на цветниот саден материјал кој ќе ги разубавува парковите во Охрид во зимскиот период, се` до летната цветна реколта. Eкипите на „Паркови и зеленило„ го разубаваа паркот во близина на градскиот плоштад и покрај кејот, а ќе се оплеменат зелените градски површини во централното градско подрачје (градските п

Прочитај повеќе

Во понеделник ќе биде промовирана новата стихозбирка на Андреј Ал-Асади "Небесна геометрија"

Во понеделник, 18 ноември, со почеток во 20.00 часот, во фоајето на кино „Фросина“ – Младински Културен Центар во Скопје, ќе се одржи промоција на најновата стихозбирка на Андреј Ал-Асади ̶ „Небесна геометрија“, издание на ПНВ Публикации. Стихозбирката содржи триесетина песни поделени во три циклуси, а збогатена е и со неколку илустрации од Иван Д

Прочитај повеќе

Денес се чествуваат Светите Врачи Кузман и Дамјан

Свети Врачи е еден од поголемите христијански празници од есенскиот циклус којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 14 ноември. Посветен е на големите лекари и христијански маченици Свети Кузман и Дамјан. Зборот врач (враж) и денес во некои словенски јазици (на пр. во рускиот јазик) значи лекар. Овие господови лекари наречени и Свети беср

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива