Општина Охрид набави десет моторни чистачи на снег

Општина Охрид набави десет нови моторни чистачи на снег со дувалка.Во ЈП „Охридски комуналец“ денес беа презентирани новите моторни чистачи на снег со дувалка, што ги набави општина Охрид. Во рамки на презентацијата беше извршена и обука на вработените од јавното претпријатие за ракување на новата механизација. Вкупната вредност на набавката изне

Прочитај повеќе

Нови информативни табли на културните знаменитости во Охрид

Локалната самоуправа во соработка со НУ„Завод и Музеј“, како дел од своите програмски активности го реализираше проектот за поставување на информативни табли на објектите кои се означени како културно наследство во Охрид.Информативните табли се поставени за полесно информирање на бројните посетители за значењето и суштината на знаменитостите. Тек

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Идиопатска тромбоцитопенична пурпура

Идиопатска тромбоцитопенична пурпураMKБ D69.3Immune thrombocytopenic purpuraИдиопатската тромбоцитопенична пурпура (ИТП), е состојба во која телото нема доволно тромбоцити.Тромбоцитите се крвни клетки кои помагаат да се спречи крварењето.Идиопатски значи дека причината за болеста не е позната. Тромбоцитопенична значи ниски крвни плочки.

Прочитај повеќе