Дроновите - дел од иднината на хуманитарните операции

Забрзаниот технолошки развој на нашето општество нуди можности за современо, ефикасно и пред се финансиски исплатливо користење на технологија на беспилотни летала, дронови. Самите можности за развој, но и залагањата на одредени компании како Тесла, не наведуваат да размислуваме дека беспилотните летала ќе променат сè. Во иднина, дроновите ќе има

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Примарна миелофиброза ПМФ

Примарна миелофиброза ПМФМКБ: D47.4Primary myelofibrosisМиелофиброзата е хронично нарушување на крвта кое се јавува подеднакво кај мажи и жени. Може да се појави во секоја возраст, иако вообичаено се јавува кај лица постари од 50 години. Средната возраст на дијагностицирање е приближно 65 години. Ова претставува ретко нарушување, кога во к

Прочитај повеќе

Охрид претставен на саемот за туризам во Белград

Во соработка со Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Општина Охрид ја презентира својата туристичка понуда на 42-от меѓународен саем за туризам во Белград, Србија, кој се одржува од 20-ти до 23-ти февруари.Природните потенцијали, уникатното културно богатство и современите туристички капацитети на Охрид како атрактивна дестинација, ос

Прочитај повеќе