Ги запознаваме ретките болести - Ахондроплазија

АхондроплазијаМКБ Q 77.4AchondroplasiaАхондроплазија е болест која се наследува автозомно доминантно, се манифестира веднаш по раѓањето со џуџест раст. Мутацијата на 4-от хромозом доведува до кратки коски на екстремитетите, додека коските на трупот се нормални, а черепот е зголемен со испакнато чело. Лицата се со нормална интелигенција и нормал

Прочитај повеќе

Црвен крст Охрид и Систина Офталмологија на заеднички настан за граѓаните

Голем интерес кај охриѓани за денешната презентација и бесплатни консултации со тимот на очната болница Систина Офталмологија на тема катаракта и корекција на диоптрија. На денешниот настан кој во организација на Црвен крст Охрид а под модераторство на Огнен Јанески, се одржа во просториите на Здружението на пензионери во Охрид и во Црвен крст Охри

Прочитај повеќе

Денес се чествува Свети Трифун - заштитникот на лозјата

Денес православните верници го чествуваат Св.Трифун – заштитникот на лозјата. Св. Трифун бил роден во селото Комсада, во римската провинција Фригија, во Мала Азија. Родителите му биле христијани, така што и тој бил воспитуван во согласност со христијанската вера. Според христијанските верувања, уште од раното детство во него се пројавила необична

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива