Ги запознаваме ретките болести - Прогресивна осифирачка фибродисплазија

Прогресивна осифирачка фибродисплазијаМКБ M 61.1Fybrodysplasia ossificans progressiva (FOP)Fybrodysplasia ossificans progressiva (FOP) е еднo од најретките заболувања во светот, досега дијагностициранo кај околу 800 пациенти во светот. Преваленцата на оваа болест изнесува 1 на 2.000.000 жители.Ова комплицирано латинско име за болеста всушност

Прочитај повеќе

Нови тавани и лед осветлување во ОЕМУЦ "Св.Наум Охридски"

Деновиве започнаа работни активности за реконструкција на таваните и поставување на ново ЛЕД осветлување во ОЕМУЦ „Свети Наум Охридски“.Во рамки на проектот се поставуваат висококвалитетни плочи за спуштен плафон и соодветна лед електрика во сите училници, училишните ходници и административни простории. За оваа намена од буџетот на општина Охрид

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Туберозна склероза комплекс

Туберозна склероза комплексМКБ Q 85.1Tuberous sclerosis complexТуберозната склероза ( tuberous sclerosis complex) е ретка генетска болест која предизвикува бенигни тумори да растат во различни органски системи, вклучувајќи го и мозокот, бубрезите, срцето, белите дробови, очите, црниот дроб, панкреасот и кожата. Овие тумори можат да доведат д

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива