Во сабота ќе се одбележи Денот на ретките болести

Во сабота 29.02.2020 со почеток во 12 часот на градскиот плоштад во Охрид ке се одржи централниот настан за одбележување на Светскиот ден на ретки болести.Првиот ден на ретки болести беше одбележан во 2008 година, точно на 29-ти февруари, „редок“ датум кој се случува само еднаш на секои четири години. Од тогаш, Денот на ретки болести се одржува

Прочитај повеќе

Одбележана годишнината од смртта на Марко Бошнаков

Општина Охрид на пригоден начин ја одбележа 112 годишнината од смртта на Марко Бошнаков.Општинска делегација како и претставници од политичкиот и јавниот живот од Охрид положија цвеќе пред спомен-плочата на родната куќа од охридскиот гемиџија по што за наговиот живот и дело историски час одржа професорот, Ристо Николески.-Бошнаков е роде

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Батенова болест

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија.Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек?

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива