Ги запознаваме ретките болести - Фридрајхова атаксија

Фридрајхова атаксијаФридрајхова атаксија претставува ретка болест која главно го зафаќа нервниот систем и срцето. Прв пат оваа болест ја опишал германскиот лекар Николаус Фридрајх во 1863 година, по кого и оваа болест го добила своето име. Причината за оваа болест е недостатокот на протеинот фратаксин.Се верува дека фратаксинот делува како резе

Прочитај повеќе

Нови табли и училиштен инвентар во ОСУ "Св.Климент Охридски"

ОСУ „Свети Климент Охридски“ деновиве доби нов училишен инвентар. Во сите училници, старите зелени табли за пишување се заменети со нови училишни бели табли.Исто така набавени се 120 столчиња, 100 училишни клупи и спортска опрема која е наменета за спортските активности во рамки на наставата.Вкупната инвестиција за набавка на училишната опрема

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Синдром на Lennox-Gastaut

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Синдром на Lennox-GastautLennox-Gastaut syndromeMKB G 40.4Инфантилната епилептична енцефалопатија - Len

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива