Свети Три Светители

Денес православната Црква го празнува денот на Светите Три Вселенски учители, празник востановен за празнување во XI век за време на владеењето на христољубивиот цар Алескиј Комнен. На овој ден се чествуваат свети Василиј Велики, свети Григориј Богослов и свети Јован Златоуст. Секој од нив има и свој посебен ден на празнување во месецот јануари,

Прочитај повеќе

Зошто овој февруари има 29 дена?

На секои четири години, месец февруари наместо 28 има 29 дена и таа година ја нарекуваме престапна, бидејќи наместо 365 има 366 дена. Таква е и оваа 2020 година, кога последен ден на февруари ќе биде 29-тиот. Во светот има околу 4 милиони луѓе родени на 29 февруари и за нив се верува дека се креативни, способни, среќни и дека поседуваат особени та

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Прогресивен енцефаломиелитис со ригидитет и миоклонус (ПЕРМ)

Прогресивен енцефаломиелитис со ригидитет и миоклонус (ПЕРМ)ПоимПрогресивниот енцефаломиелитис со ригидитет и миоклонус (ПЕРМ) е редок и тежок невролошки синдром кој се карактеризира со мускулна вкочанетост, спазам, грчеви, како и дисфункција на мозочното стебло и автономниот нервен систем. СимптомиAвтономна дисфункција, болни грчеви, хиперрефл

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива