Св. Еразмо Охридски

Св. Еразмо Охридски бил христијански маченик од крајот на 3. и почетокот на 4 век по потекло од Антиохија кој извесно време претстојувал во Лихнид, Македонија. Неговиот култ ги поминал локалните граници на Македонија и се проширил не само во другите места на Балканот туку и пошироко во Европа. Денес, Св. Еразмо Лихнидски подеднакво е почитуван

Прочитај повеќе

Импресивно претставување на младите битолчани на `Вдиши театар`

Прекрасна театарска изведба на легендарниот наслов „ВИКЕНД НА МРТОВЦИ“ од Коле Ангелоски имаа младите од театарската група на Црвен крст Битола. Тие на вториот ден од театарскиот фестивал „Вдиши театар“, на сцената во предворјето на Св.Софија, пред бројната публика на комичен и духовит начин ги прикажаа непријатностите на две фамилии на кои им ги

Прочитај повеќе

Блескав старт на шестото издание на "ВДИШИ ТЕАТАР"

Блескав настап на театарската група на Црвен крст Охрид на отворањето на шестото издание на Меѓународниот аматерски театарски фестивал „ВДИШАТ ТЕАТАР“. Со музичко-сценскиот перформанс „ВДИШИ ТЕАТАР 5“ младите на Црвен крст Охрид на креативен начин направија кратка ретроспектива на сите 5 претстави на Црвен крст Охрид кои го отвараа театарскиот фест

Прочитај повеќе