Духовден - Педесетница

Духовден (Дуовден), се нарекува уште и Педесетница и е еден од најрадосните и најсветли празници во христијанството во кој се слави слегувањето на Светиот Дух врз апостолите на педесеттиот ден од Христовото воскресение. Овој настан претставува исполнување на старозаветните месијански пророштва.Педесетницата се нарекува уште и „крај на празниците“

Прочитај повеќе

Лето - фото: Лидија Стефановска

Долгоочекуваното топло време, конечно е тука, а какви убавини и уживања ни нуди, често можете да погледнете од фотографиите кои се многубројни на нашиот портал. Една неодоливо убава фотографија денес позајмивме од нашата сограѓанка Лидија Стефановска. Уживајте во летото.

Прочитај повеќе

Денес - две претстави на завршниот ден од `Вдиши театар`

Безвременската урнебесна комедија „Радован Трети“ од Душан Ковачевиќ спектакуларно ја претстави театарската група од Црвен крст Суботица на третиот ден од Меѓународниот аматерски фестивал Вдиши Театар. Актерите - аматери на сцената во предворјето на Св. Софија на оригинален и комичен начин го прикажаа случките на човекот кој не може да се сна

Прочитај повеќе