Зошто разликата помеѓу католичкиот и православниот Божиќ е точно 13 дена?

Големиот христијански празник Божиќ се слави на два датуми, кои се разликуваат за точно 13 дена. Така, денес, на 25 декември е католички Божиќ, додека на 7 јануари е т.н. православен Божиќ. Знаеме дека разликата е поради користењето на двата календари Грегоријанскиот и Јулијанскиот, но зошто е токму 13 дена и кој календар е астрономски поточен?По

Прочитај повеќе

Се` е подготвено за големиот концерт на групата Камелеон во сабота

На само неколку дена до големиот концерт, секојдневни проби и финални интервенции на аранжманите на песните и програмата со која членовите на групата Камелеон ќе го прослават 20-тиот роденден.– Подготвени сме, пробите течат според планираното. Вежбаме скоро секојдневно, заедно со дел о гостите кои ќе настапат на концертот. Тука се и гостувањата з

Прочитај повеќе

Работилница за правна поддршка на поединци и семејства со ниски приходи

Македонското здружение на правници Скопје во Соработка со Црвен крст Охрид, а во рамки на проектот "Мобилни тимови за правна поддршка на поединци и семејства со ниски приходи" финансисран од Европската Унија, денес, 25.12.2018, од 19 ч. во просториите на Црвен крст Охрид ќе одржи работилница за правна поддршка на поединци и семејства со ниски прих

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива