Денес е празник на Македонските просветители - Светите браќа Кирил и Методиј

Свети Кирил и Свети Методиј се браќа родени во Солун во IX век, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена

Прочитај повеќе

Во Охрид се одржа Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Прилепчанката Исидора Николоска го освои првото место на 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“ што вчера се одржа во организација на Библиотекарското здружение на Македонија а домаќин беше НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид .Николоска со освоени 91 од вкупно 120 бода,победи во конкуренција од 20 учесници од цела држава, кои претходно

Прочитај повеќе

Нов времен режим на сообраќај на улиците "Македонски Просветители" и "Димитар Влахов"

Се известуваат сите учесници во сообраќајот дека од 23.05.2022 (понеделник) година на дел од улицата „Македонски Просветители“ и на дел од улицата „Димитар Влахов“ ќе се воспостави нов времен режим на сообраќај заради интензивирање на градежните работи на улицата „Македонски Просветители“.На улицата „Македонски Просветители“ на потегот од крстос

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива