Меѓународна конференција по повод 75 години Институт за педагогија

Во организација на Институтот за педагогија при Филозовскиот факултет на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ започна Меѓународната конференција „75 година Институт за педагогија-Воспитно образовни предизвици и перспективи“ која до 18-ти мај ќе се одржува во Охрид.Во своето поздравно обраќање пред присутните градоначалникот Кирил Пецаков упати

Прочитај повеќе

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу општина Охрид и градежниот факултет од Скопје

Градоначалникот, Кирил Пецаков и деканот на Градежниот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје проф. д-р Златко Србиноски, во Охрид потпишаа меморандум за соработка.Според потпишаното двете страни се обврзаа на развој на стратешки документи, студии, анализи и трансфер на знаење од областа на градежништвото, хидротехниката,

Прочитај повеќе

Научници одгледуваат растенија во почва донесена од Месечината

Дали во почва од Месечината може да се одгледуваат растенија?Една нова студија објавена во весникот Communications Biology спомeнува експеримент во кој примероци од почвата на Месечината донесени со мисиите Apollo се користи за одгледување растенија. По прв пат растение кое расте на Земјата, арабидопсис талиана, успеало да преживее во примероците

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива