Денес се празнува Преполовение - Руса Среда

Меѓу подвижните празници и во црковниот и во народниот календар значајно место има празникот Преполовение, меѓу народот познат како Руса Среда.Овој празник зависи од Велигден бидејќи се паѓа на средината меѓу Велигден и Духовден, и секогаш е во среда. Затоа освен Руса Среда се вика и Преполовение што значи половина од Педесетницата, односно полов

Прочитај повеќе

Се асфалтираат три краци од улицата "Даме Груев"

Започнаа активностите за асфалтирање на трите краци од улицата „Даме Груев“.Претходно овој дел беше партерно уреден и се изведе нова атмосферска канализација. Вкупната должина на асфалтираната и партерно уредена површина изнесува 677 метри.Овој проект се реализира преку соработка со Центарот за развој на југозападниот плански регион. Општина Ох

Прочитај повеќе

Руските хакери кои ја нападнаа Евровизија најавуваат глобален сајбер напад во повеќе земји

Уште пред финалната вечер на Евровизија многумина нагаѓаа дека таму може да победи Украина, а за тоа беа свесни и руските хакери од колективот Killnet. Тие претходно најавија дека ќе ја нападнат инфраструктурата на Евровизија која е сместена во Италија со цел рушење на системот за галасање.Тоа навистина се обидоа да го направат во текот на полуфи

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива