ЦЈЗ Охрид апелира: воздржете се од прославување полуматури!

Се наоѓаме во сложена и неповолна епидемиолошка состојба. Коронавирусот се уште е активен и циркулира околу нас. Од Центарот за јавно здравје Охрид, истакнуваат дека непридржувањето на мерките за: -правилно носење на заштитна маска/марама/шал -често миење/ дезинфекција на рацете-одржување на физичка дистанца не помала од 2 метра-избегнување б

Прочитај повеќе

Св. Еразмо Охридски Чудотворец

Св. Еразмо Охридски бил христијански маченик од крајот на 3. и почетокот на 4 век по потекло од Антиохија кој извесно време претстојувал во Лихнид (Охрид), Македонија. Неговиот култ ги поминал локалните граници на Македонија и се проширил не само во другите места на Балканот туку и пошироко во Европа. Денес, Св. Еразмо Лихнидски подеднакво е по

Прочитај повеќе

Денес се празнуваат Сите Светии - Сисвети

Денес се празнува неделата посветена на Сите Светии – Сисвети.Овој празник менува датум, но не и ден - секогаш се слави во неделата по Духовден и меѓу народот повеќе е познат како Сисвети. Црквата го востановила за заедничко сеќавање и празнување на сите светии. Се празнува за да им се оддаде почит на оние светци чии имиња не се познати како п

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива