Ги запознаваме ретките болести - Бругада синдром

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија.Бругада синдромМКБ I 47.2Синдромот Бругада е генетско нарушување кое се карактеризира со абнормални ЕКГ н

Прочитај повеќе

Најнаградуваната книга за деца и големи „деца“ на Бардур Оскарсон ̶ „Дрвото“, објавена и на македонски!

Деновиве од печат во издание на ПНВ Публикации од Скопје излезе најнаградуваната ислустрирана книга за деца од авторот Бардур Оскарсон. Книгата од англиски ја преведе Јулијана Величковска.„Дрвото“ ги има освоено: наградата за литература за деца и млади од Нордискиот совет во 2018 г., наградата за литература за деца и млади од Западниот нордиски с

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Идиопатска пулмонална фиброза (ИПФ)

Што е идиопатска пулмонална фиброза?Идиопатска пулмонална фиброза (ИПФ) е ретко, иреверзибилно и смртоносно заболување кое предизвикува трајно оштетување на белите дробови преку прогресивно создавањена лузни (сврзно ткиво).Претставува посмртоносна болест од повеќето видови на малигни болести, вклучувајќи рак на дојка, рак на простата, некои форми

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива