Денес ги чествуваме Македонските просветители - Светите браќа Кирил и Методиј

Свети Кирил и Свети Методиј се браќа родени во Солун во IX век, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена

Прочитај повеќе

Во среда крводарителска акција - "Охрид спасува животи"

Во време на кризата предизвикана од коронавирусот трансфузиското лечење мора да биде сигурно и континуирано. И во овие вонредни услови голем број пациенти во здравствените установи во Охрид имаат потреба од крв и крвни продукти. За да ги задоволи потребите од крв и крвни продукти на пациентите во здравствените установи во Охрид, Црвен крст Охрид в

Прочитај повеќе

Познати добитниците на наградите за најдобри ликовни творби посветени на светите браќа Кирил и Методиј

По завршувањето на распишаниот Општински награден ликовен конкурс за поттикнување на ликовното творештво на учениците од основните и средните училишта, Жири –комисијата во состав: проф. Жанета Стаиќ Митреска (претседател), проф. Звонко Целески (член) и проф.Димитрија Ристески(член) донесе одлука за избор на најдобрите од вкупно пристигнатите 40 л

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива