Јоргован - едно од најубавите пролетни растенија

Јоргованот потекнува од Турција, а кај нас се одгледува како украсно дрво во градината и режено цвеќе. Постојат повеќе од 1000 видови со различна големина и цветови, а растат од 2 до 10 m.Има срцелики листови и мали цветови групирани во грозд, во бела, жолта, розова, виолетова, сина и црвена боја, но кај нас најчесто се сретнува виолетов и бел. Ц

Прочитај повеќе

Регионално-географска распространетост на Covid-19 во светот

Корона вирусот (COVID-19) е заразна болест предизвикана од тежок акутен респираторен синдром coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Прв пат е идентификувана во декември 2019 година во повеќе милионскиот град Вухан во Кина. Потоа, се рашири на глобално ниво, така што резултираше со пандемија која е во тек и го зафати целиот свет, односно присутна е во 188

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Чинарот некогаш

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна е уште еден сведок на убавото минато на Охрид. Вековниот чинар, низ годините и вековите преживеал многу временски прилики и неприлики, тоа е место каде луѓето се договарале да се сретнат, место каде се раѓале многу приказни од животот, сведок на љубови, разделби, добри и лоши моменти

Прочитај повеќе