Распишан конкурсот за најдобар расказ "Живко Чинго"

По повод традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“, Општина Охрид го распишува годинешниот: КОНКУРС ЗА НАЈДОБАР РАСКАЗ Услови за учество на Конкурсот: Право на учество на Конкурсот со свој расказ има секој полнолетен граѓанин на Република Северна Македонија;Трудовите треба да се достават во печатена форма во три прим

Прочитај повеќе

Асфалтирани краци од улицата "Момчило Јорданоски"

Деновиве заврши асфалтирањето на краци од ул. „Момчило Јорданоски“во должина од 340 метри односно површина од 2000 метри квадратни. Станува збор за проект кој е дел од годишната програма за работа на Секторот за комунални дејности и сообраќај и улици при општина Охрид. Вредноста на проектот е 3 000 000 денари, средства обезбедени од Буџетот на О

Прочитај повеќе

Раѓање на Свети Јован Крстител - Иванден

Иванден е еден од најголемите христијански празници од летниот циклус каде се слави раѓањето на Свети Јован Претеча и Крстител Господов. Во македонската народна традиција овој празник е поврзан со летниот солстициј, односно со периодот на долгодневицата. Овој празник во годишниот круг празници е симетричен на Божиќ, денот поврзан со зимскиот сол

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива