Научници сакаат да активираат магнетно поле околу Марс за да може луѓето да живеат таму

За долгорочно присуство на луѓето на Марс потребна е стабилна атмосфера која не губи премногу честички и не ги „спржува“ човечките тела со високата радијација.За тоа да го овозможат научници од повеќе универзитети и организации, вклучувајќи ја и НАСА, предлагаат да ги заштитиме луѓето кои ќе живеат на Марс со активирање на магнетно поле околу пла

Прочитај повеќе

Интензивни теренски активности на ЈП "Охридски комуналец"

Екипите на ЈП „Охридски Комуналец“ деновиве спроведуваат интензивни теренски активности во повеќе сегменти од доменот на своето работење.Со ангажирање на специјална механизација извршено е расчистување на неколку диви депонии во туристичката населба Лагадин и во селата Елшани и Долно Лакочереј. Исто така, извршено е и подигање на несоодветно депо

Прочитај повеќе

ЕУ ковид – сертификатите ќе важат 9 месеци, потоа ќе треба бустер – доза

Ковид – сертификатите за Европската Унија, кои се користат за меѓудржавните патувања, ќе важат девет месеци по последната доза вакцина, стои во новите препораки за патувања на Европската Комисија, кои беа објавени денеска.За продолжување на нивната важност ќе биде потребна дополнителна доза од вакцината (бустер-доза).Новите податоци на Европски

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива