И оваа среда нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ - Охрид

Неделниот преглед на нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид е микс од автори од домашната и светската книжевна продукција. Тука се двете збирки со раскази од Лилјана Пандева „Заорани“ и второто издание на „Два Божика“, стихозбирката „Почетни координати“ од хрватската поетеса Моника Херцог и книгата составена од критики и рецензии за

Прочитај повеќе

Денес се чествува Светиот великомаченик Мина

По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската, градот, луѓето и сѐ и отиде во пуста планина. Бидејќи на Св. Мина му беше полесно да живее со дивите ѕверови одошто со незнабожните луѓе. Еден ден светителот го проѕре од далечина н

Прочитај повеќе

ОН дизајнираат пловечки град кој ќе издржува урагани од 5 степен

Глобалното затоплување предизвикува многу физички опасности како суши, пожари и поплави. Според Меѓувладиниот панел за климатски промени, глобалното затоплување е неповратно, што значи дека опасностите допрва ќе доаѓаат. За среќа, некои земји почнаа да планираат однапред.Градот Бусан во Кореја, UN Habitat и OCEANIX заедно ќе го градат првиот прот

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива