ЈП "Охридски комуналец" со вонредни активности за чистење на градскиот кеј

Согласно временските неприлики и засилениот јужен ветар, екипите на Ј.П.„Охридски Комуналец” изминатиов викенд беа вонредно ангажирани за расчистување на просторот околу градското пристаниште и кејот на потегот од пристаништето до Холандскиот Парк. Големите езерски бранови по шеталиштето и во крајбрежниот појас исфрлија големи количини најразновиде

Прочитај повеќе

Денес започнуваат Божиќните пости

Од денес, 28-ми ноември, започнуваат Божиќните пости кои траат 40 денови, до големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7-ми јануари. Православната црква запишала дека Божиќниот пост е востановен за верниците да можат во пресрет на Рождеството Христово да се исчистат себеси со покајание, молитва и пост, и со чисти срца, душа и тело, благ

Прочитај повеќе

Научници сакаат да активираат магнетно поле околу Марс за да може луѓето да живеат таму

За долгорочно присуство на луѓето на Марс потребна е стабилна атмосфера која не губи премногу честички и не ги „спржува“ човечките тела со високата радијација.За тоа да го овозможат научници од повеќе универзитети и организации, вклучувајќи ја и НАСА, предлагаат да ги заштитиме луѓето кои ќе живеат на Марс со активирање на магнетно поле околу пла

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива