Што е всушност Нова Година?

Нова година е ден што го означува времето на почетокот на нова календарска година. Година пак е временски период за кој Земјата врши една потполна револуција (кружење) околу Сонцето и изнесува 365 дена 5 часа, 48 минути и 46 секунди или приближно 365,25 дена. Таканаречената „Граѓанска година“ која се користи во светот, од практични причини е заокр

Прочитај повеќе

Куќа на тркала инспирирана од пандемијата ви овозможува да живеете каде сакате

Пилот проект Dwelling on Wheels, инспириран од пандемијата, е најновиот дом на тркала кој го дизајнираше американската компанија Modern Shed. Домот има површина од околу 20 квадратни метри, соларна енергија и не мора да се вклучува на електрична мрежа. Куќата има почетна цена од 129.000 долари.Dwelling on Wheels (DW) е првата преносна куќа на Mod

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1966та

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна датира од пред повеќе од педесет години. Еве како изгледало крајбрежјето пред педесет и четири години, кога доминира зеленилото, природата, чистиот водух. Тоа било време на послаба населеност на градот, на сосема малку градби, неразвиена урбанизација, а сето тоа резултирало со многу

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива