Експресно обновен споменикот "Солза на Роза"

По налог на Општина Охрид, службите на ЈП „Градски гробишта“ поставија нова плоча со натпис на споменикот „Солза на Роза“. - Ова спомен обележје продолжува да биде симбол на сочувството и почитта за 15-те бугарски туристи кои трагично загинаа во несреќата на бродот „Илинден“, на 5-ти септември 2009 година, изјави градоначалникот на Охрид, Ко

Прочитај повеќе

Во Охрид има 614 активни случаи со Ковид-19, во Струга 427

Во интерес на информирање на населението кое живее на подрачјето на општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, Центар за јавно здравје Охрид објавува податоци, информации и препораки поврзани со епидемијата од вирусот COVID-19, за период од последната седмица на територијата на горенаведените општини, на кои делува Центар за ј

Прочитај повеќе

Од убавините на Охрид - црква "Света Богородица Челница"

“Света Богородица Челница” е македонска православна црква, сместена во стариот дел на Охрид, во населбата Варош. Црквата се наоѓа југоисточно од црквата „Мали Св. Врачи". Изградена е на темели од средновековна црква. Од источната страна се потпира на градските ѕидини, каде е откриена градска порта, која ја сметаат за еден од трите влеза во стариот

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива