Литургии за претстојните празници - Успение на Пресвета Богородица и Св. Јоаким Осоговски

Дебарско – кичевската епархија ги известува своите православни верници дека на ден 27. Август 2019 година (вторник), во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ Каменско – Охрид, со почеток во 17:00 часот ќе се служи празнична вечерна богослужба со опело на „Пресвета Богородица“, по повод храмовиот празник „Успение на Пресвета Богородица – Голема Б

Прочитај повеќе

Еко - акција за чист Охрид

Културолошката иницијатива „5 до 12“ во соработка со Чист Охрид, вчера организираа заедничка еко-акција во која за два часа беа собрани 50-тина вреќи ѓубре на Полигонот за мали спортови, кој одамна ја има изгубено својата вистинска функција. Во акцијата која траеше околу два часа се вклучија 15-тина активисти, а ѓубрето по завршување на акцијата

Прочитај повеќе

Во светот се зголемува грижата за зачувување на геонаследството. Каква е состојбата кај нас?

Во однос на заштитата на биодиверзитетот, која во меѓународни рамки станува актуелна уште во почетокот на XX век, посериозните чекори за заштитата на геодиверзитетот почнуваат многу подоцна. Така, првиот „сериозен“ меѓународен собир за геоконзервација е одржан во Холандија во 1988 година. На настанот присуствувале претставници од 7 европски држави,

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива