24 Мај - Денот на словенските Просветители

Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи. За животот и дејноста на словенските просветители најмногу податоци добиваме од делата: „Панонски легенди“, „Климентовото житие од Теофилакт“, „Климентовото житие од Хоматијан“ и „О`писменех“ од Црнори

Прочитај повеќе

Започнаа активностите за отстранување на палмите - ќе бидат заменети со други видови дрвја

Во согласнот со препораката под реден број 19, која беше нотирана од страна на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО (Сесија 41 COM 7B.34 ), Градоначалникот на Општина Охрид Константин Георгиески денеска издаде работен налог (Бр. 09-7197/1) до ЈП „Охридски Комуналец” за отстранување на палмите од потегот на кејот „Македонија” и на потегот од к

Прочитај повеќе

Избран лидер и заменик лидер во Клубот на млади при Црвен крст Охрид

Масовно, демократски, во позитивна атмосфера младите од Клубот на млади при Црвен крст Охрид на вчерашниот одлично организиран изборен процес избраа Лидер и Заменик Лидер на Клубот на млади, координативно тело и претставник од Клубот на млади при Црвен крст Охрид во Советот на млади на Црвен крст на Македонија. Во наредниот двегодишен мандат Анаста

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива