Фото на насловна - Охрид во 50-те години од минатиот век

Време е за нова насловна фотографија на нашата страна. Повторно тоа ќе биде еден мал дел од убавото минато на Охрид.Деновиве наш избор е фотографијата со приказ на охридска куќа од педесеттите години на минатиот век, куќа која се наоѓа на улицата "Боро Шаин". Фотографијата е позајмена од фејсбук групата "Охрид, слики од минатото" каде ја постира

Прочитај повеќе

Фото на насловна - охридската чаршија, 1989 година

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна, датира од далечната 1989 година. Не случајно изборот е на оваа фотографија, од едно убаво минато време, од чаршијата полна со живот, со луѓе, раздвиженост и калдрма која испишала безброј спомени. Оваа година се одбележуваат 70 години од основањето на една од нашите најстари издав

Прочитај повеќе

Наколни населби во Охридското Езеро - Заливот на коските

Постојат разни видови на археолошки вредности во водите на Охридското Езеро. Како едни од поинтересните ги издвојуваме наколните населби. Тие припаѓаат на предисторискиот период, од младо-камено доба, бакарно доба, бронзено и железно доба. Такви локалитети се пронајдени во струшкиот дел од крајбрежјето, каде реката Црн Дрим истекува од Охридско Езе

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива