Фото на насловна - конаците во Св. Наум, 90-те години на минатиот век

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна е од поблиското минато на Охрид. Станува збор за приказ на дел од манастирските конаци на Свети Наум, пред нивното реновирање и модернизација во 90-те години од минатиот век. Фотографијата за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Милчо Георгиевски, а е позајмена од фејсбук групат

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1967 година

Време е за нова фотографија на нашата насловна страна, секако како дел од минатото на Охрид. Изборот овој пат, како и многу пати до сега, е детаљ од охридската чаршија, од време кое е далечно над педесет години наназад. Фотографијата е позајмена од фејсбук групата "Охрид, слики од минатото", а како што беше забележано, датира од 1967 година.

Прочитај повеќе

Фото на насловна - охридската Пошта пред 60-ина години

Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна е уште еден доказ колку урбанистички е изменет ликот на Охрид, од пред 60-ина години до денес. Минатото на Охрид изобилува со фотографии на кои се прикажани природните убавини на градот, зеленилото кое ги опкружува малиот број големи градби, нешто што денес е обратно-пропорционалн

Прочитај повеќе