Втор ден Божиќ - Собор на Пресвета Богородица

На вториот ден од Божик, христијанската Црква ѝ оддава слава на Пресветата Божја Мајка, којашто го роди Господ и Спасителот наш Исус Христос.Ова празнување се нарекува Нејзин собор затоа што на тој ден се собираат сите верни за да ја прослават Неа, која е Богородица. Тогаш се служи торжествено, соборно, во Нејзина чест.Во Охрид од древноста беш

Прочитај повеќе

Свети Наум Охридски - Чудотворец

Преподобниот Наум Охридски – Чудотворец има два празника, едниот е во зимскиот период и се празнува на 5 јануари (или 23 декември според јулијанскиот календар), а другиот во летниот период на 3 јули (20 јуни). Тој лекувал од секакви болести и луѓе од разни вероисповеди, односно сите што искрено и со верба му се обраќале. Свети Наум Охридски Чудот

Прочитај повеќе

Охридската Библиотека распиша конкурс за најдобра беседа за 2023

Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распишува Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов ПРЛИЧЕВ И НИЕ. Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто во недела држел беседи пред своите сограѓан

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива