Фото на насловна - Охрид во времето на дрвените кајчиња

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна датира од пред повеќе од педесет години, а на неа е претставен познат охриѓанец од минатото, чија дејност била изработка на дрвени кајчиња. Според описот на фотографијата поставена во фејсбук групата "Охрид, слики од минатото", збор е за Стефан Димзо кој имал свој дуќан на ули

Прочитај повеќе

Магичните бои на есента во убавото Велгошти (фото)

Есента е богата со многу плодови, со многу подготовки за зимата, но и со бескрајно убави пејзажи исткаени од бои кои ја топлат душата и измамуваат на прошетка во природа.Денес бевме на кратка прошетка до охридското село Велгошти, кое е познато по големиот број цркви и манастири, кои во секој дел од годината се привлечни за посета, за краток одмор,

Прочитај повеќе

Наша насловна - "Охрид, 1984" во 31 минута

Не само фотографија, туку овој пат на нашата насловна страна отстапуваме простор и за видео. Станува збор за документарниот филм "Охрид во1984", кој на својот јутјуб канал го сподели охриѓанецот Ѓоко Зороски. Документарец за развојот на Охрид низ времето. Живее Охрид и неговите жители, навистина нескротлив óд кон прогресот.Малку позитива во ов

Прочитај повеќе