Денес се празнува Св. Атанасиј Велики летен – Танасовден

Споменот на Св. Атанасиј Велики народот го празнува два пати во годината. На 31 јануари се празнува празникот Св. Атанасиј или Танасовден зимски, а на 15 мај Св Атанасиј Велики или Танасовден летен.

Прочитај повеќе

Црква "Св. Климент Охридски" - Велгошти

Празнични богослужби деновиве се одржуваат речиси во сите верски храмови. Нашиот читател Благоја Достин ни испрати фотографии од вечерашната богослужба во црквата “Св. Климент Охридски” во село Вегошти. Богослужбите се збогатување на духот, исполнување со внатрешен мир и животна радост. За многу години!

Прочитај повеќе

Црква "Св.Никола" - с. Велгошти (фото-галерија)

На источниот дел од Охрид, во подножјето на планината Галичица, се наоѓа селото Велгошти. Познато е дека поголем број од црквите, светите храмови во Охрид, се наоѓаат токму во Велгошти. Оној кој го посетил ова село и прошетал во обиколка на црквите, знае за какви убавини станува збор – не само на градбите, туку и на природата во која се закотвени

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива