Денес се празнува Свети Стефан - заштитникот на болните, старите и сиромашните

На третиот ден од празникот Божиќ светата православна црква го празнува споменот на светиот архиѓакон и првомаченик Стефан. Тој е наречен првомаченик затоа што тој прв настрадал за Христовата вера.Веднаш по слегувањето на Светиот Дух во Ерусалим била формирана христијанска општина, биле избрани седум ѓакони да се грижат за сиромасите, за болните,

Прочитај повеќе

Британски воз користи човечки и животински измет како гориво

Луѓето наскоро може да патуваат со возови кои како гориво користат човечки или животински измет. Инженерите кои стојат зад проектот BioUltra на компанијата Ultra Light Rail Partners имаат за цел да ги заменат градските возови и трамваи со алтернативни возила на биометан за да ја заштитат околината. Компанијата доби пари од фондот на британската вла

Прочитај повеќе

Раѓање Христово - Божиќ

Православните верници денес го чествуваат Христовото раѓање - Божиќ. Божиќ е втор најголем христијански празник, по Велигден. Црквите кои го користат грегоријанскиот календар вклучувајќи ги сите католички, протестантски и повеќето православни цркви, го прославуваат на 25 декември. Црквите кои го користат јулијанскиот календар, вклучувајќи

Прочитај повеќе