Колку е важен квалитетниот сон?

Квалитетниот сон е многу повеќе од едноставно ,,рестартирање” на организмот, односно обновување на енергетските нивоа и степенот на концентрација, на секои 14 часа. Всушност, нашиот мозок менува повеќе состојби додека спиеме, во целта да ги ,,исчисти” токсините и метаболитичките нуспродукти кои ги оставила зад себе нервната активност во текот на

Прочитај повеќе

Почина Борис Џепароски - охридскиот уметник кој со моторна пила создаваше дела од дрво

На 47 годишна возраст, ненадејно, во Германија почина Борис Џепароски – охридскиот уметник кој со моторна пила создаваше уметнички дела од дрво. Борис, кој охриѓани го знаеја како Борче Џепар, беше самоук уметник, а ќе остане запаметен по прекрасната дрвена скулптура на „Св. Наум Охридски“ што во 2006 година ја донираше на манастирот и е поставен

Прочитај повеќе

Денес се празнува Покров на Пресвета Богородица

Православните верници денеска го одбележуваат празникот Покров на Пресвета Богородица како спомен на случката кога Богородица се јави меѓу народот собран за молитва, за време на богослужба.Настанот што го слави Црквата денес се случил на 1 октомври 911 година, на едно бдение во Богородичната влахернска црква во Цариград. Црквата била полна со наро

Прочитај повеќе